Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Nyomozás - Híres Írók képes leírás - Nyomozás.tlap.hu
részletek »

Nyomozás - Híres Írók - Nyomozás.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: nyomozas.tlap.hu » Nyomozás - Híres Írók
Keresés
Találatok száma - 4 db
Agatha Christie

Agatha Christie

Agatha Christie (1890. szeptember 15. - 1976. január 12.) angol írónő, a krimi koronázatlan királynője. Mary Westmacott álnéven romantikus regényeket is írt, de az utókor számára inkább 66 detektívregénye és nagy sikereket arató West Endi színpadi darabjai miatt emlékezetes. A Guiness Book of World Records szerint Christie - William Shakespeare mellett - a világ minden idők legtöbb eladott könyvét elérő író. Csak a Biblia ért el magasabb eladott példányszámot. Színpadi darabja, a The Mousetrap tartja az első előadást követően leghosszabb időn át játszott előadás rekordját, elsőként 1952-ben mutatták be a The Ambassadors Theatre-ben Londonban, és még ma is (2009) játsszák.

Arthur Conan Doyle

Arthur Conan Doyle

Bűnügyi szépirodalom (költészet, dráma, regény) az ókor óta létezik. A detektívregény mint sajátos külön műfaj 1841-ben vonult a szépirodalomba. Amerika legnagyobb, legklasszikusabb költője, Edgar Poe találta ki és valósította meg a Morgue utcai gyilkosság" című kisregényében. Ez és minden utódja abban különbözik minden más bűnügyi történettől, hogy itt nem a bűn elkövetése a téma, hanem a kérdés: ki volt a tettes? A rejtélyt egy kitűnő logikájú ember gondolati úton deríti ki. Ebben a regénytípusban a hangsúly a nyomozáson van. Az olvasó együtt játszik a nyomozóval - angolul: detektívvel -, aki lehet rendkívül okos rendőr, lehet filozófus, pszichológus, jogász, de mindig a megfigyelés és következtetés mestere.

Edgar Allan Poe

Edgar Allan Poe

Amerikát Kolumbusz Kristóf és kortársai a reneszánsz évszázadok közepén fedezték fel, de Amerika önmagát csak a XIX. század elején kezdte felfedezni. Az észak-amerikaiak diadalmas szabadságküzdelme világszenzáció volt, a nagy francia forradalom irányító elméi, szónokai és újságírói is tanultak az amerikai eszmékből. De ennek a világraszóló küzdelemnek nem volt se lelkesítő költője, se lelkesen romantikus elbeszélője. Egy forradalom, amelynek nincs se Petőfije, se Jókaija. Csak amikor már kiformálódott az Egyesült Államok társadalmi rendje, amikor már nem a hadak vezérét hívták Washingtonnak, hanem a róla elnevezett fővárost, amikor már kitalálták a társadalmi formák fából vaskarikáját: a rabszolgatartó kapitalizmust, amikor a városokban már arra is igény volt, hogy saját íróik és költőik legyenek... Amikor a bevándorlottak és utódaik ámbár angolul beszéltek, nem érezték magukat angolnak, hanem valami másnak, akkor Washington Irving és Fenimore Cooper regényeiben és novelláiban az amerikai olvasó a maga világára ismert, és az európai olvasónak rémleni kezdett, hogy Amerika merőben más mint Európa.

Dashiell Hammett

Dashiell Hammett

Samuel Dashiell Hammett 1894. május 27-én, az Egyesült Államok-béli Maryland állam egyik kisvárosában született. Apja, Richard Hammett farmer és helyi képviselő volt, aki szerette a bort és a nőket. Ezen tulajdonságait a fia is örökölte. A századforduló környékén Dashiell apja meggondolatlanul átállt a demokratáktól a republikánusokhoz, hogy megpróbáljon közhivatali állást szerezni. Ettől a lépéstől annyira népszerűtlenné vált, hogy el kellett adnia a farmját, és a városból is ki kellett költözniük. Miután egy rövid ideig Philadelphiában éltek, a Hammett család Baltimore-ban telepedett le, ahol Dashiell apja üzletkötőként dolgozott. Anyja, Annie bátorította az olvasásra, ezért Dashiell lelkes olvasóvá vált, és ezt az elfoglaltságot egész életében űzte.

Tuti menü