Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Nyomozás- Nyomozószervek képes leírás - Nyomozás.tlap.hu
részletek »

Nyomozás- Nyomozószervek - Nyomozás.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: nyomozas.tlap.hu » Nyomozás- Nyomozószervek
Keresés
Találatok száma - 4 db
Bundespolizei

Bundespolizei

Németországban is működik csendőrség típusú rendvédelmi szerv, a Bundespolizei (Szövetségi Rendőrség). A testület neve egészen 2005-ig Bundesgrenzschutz (Szövetségi Határőrség) volt, azonban mivel a szervezet már régen ellátott általános rendőri feladatokat is, nevét módosították. A név maga megtévesztő, mivel a szervezet feladatköre főként a határellenőrzésre, a repterek ellenőrzésére, a szövetségi épületek őrzésére, a közjogi méltóságok védelmére, a tartományi rendőri erők támogatására, illetve a terrorelhárításra terjed ki. A klasszikus rendőri feladatokat a tartományok önálló rendőrségei látják el. Nyomozati jogkörrel a Bundespolizei csak kis mértékben rendelkezik, kiemelt, több tartományt érintő bűnügyekben önálló, civil szövetségi bűnügyi rendőri szerv, a BKA (Bundeskriminalamt = Szövetségi Bűnügyi Rendőrség vagy Hivatal) gyakorolja a nyomozóhatósági jogköröket.

Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakma

Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakma

Tájékoztató leendő tagoknak! Az iskola/tanfolyam elvégzését követően először a szakmai igazolványt kell kiváltaniuk a lakóhely szerint területileg illetékes rendőrkapitányság igazgatásrendészeti osztályán. A szakmai igazolvány kiadásáért 6.900 Ft igazgatási szolgáltatási díjat kell a rendőrség részére a kérelem beadásakor fizetni. A szakmai igazolvánnyal lehet megkeresni a kamarának a lakóhely szerint illetékes területi szervezetét.

Nemzeti Nyomozó Iroda

Nemzeti Nyomozó Iroda

Nemzeti Nyomozó Iroda (röviden NNI) a Magyar Rendőrségnek az ORFK Bűnügyi Főigazgatóságán belüli nyomozó hatósága. A magyar FBI-nak is szokták nevezni. 2004-ben hozta létre Lamperth Mónika belügyminiszter a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság (SZBEI), az ORFK Pénzügyi Nyomozó Igazgatóság és az internetfigyelő csoport összevonásával. A Nemzeti Nyomozó Iroda hatáskörébe tartoznak egyebek mellett a 15/1994. (VII. 14.) BM rendelet 2. számú mellékletben felsorolt bűncselekmények, így például: az emberkereskedelem bűntette és vétsége, amennyiben annak nemzetközi vonatkozása van; az államtitoksértés bűntette és vétsége; a terrorcselekmény bűntette; a visszaélés kábítószer előállításához használt anyaggal bűntette; a pénzmosás bűntette, ha az előcselekmény elkövetője más személy, mint aki a pénzmosás elkövetésével megalapozottan gyanúsítható és a pénzmosás bűntettét különösen jelentős értékre követik el; az adó-, társadalombiztosítási csalás bűntette és vétsége, ha azt az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal hatáskörébe tartozó adóra vagy járulékra követik el; a különösen nagy és a különösen jelentős értékre elkövetett lopás bűntette, ha annak tárgya közgyűjtemény; a csalás vétsége és bűntette, ha azt az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal hatáskörébe tartozó adóra, járulékra vagy költségvetési támogatásra követik el.

Magyar Köztársaság Ügyészsége

Magyar Köztársaság Ügyészsége

A Magyar Köztársaság Alkotmánya szerint "A Magyar Köztársaság legfőbb ügyésze és az ügyészség gondoskodik a természetes személyek, a jogi személyek és a jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek jogainak a védelméről, valamint az alkotmányos rendet, az ország biztonságát és függetlenségét sértő vagy veszélyeztető minden cselekmény következetes üldözéséről." Az ügyészség a közérdek védelmezője, és ezáltal közreműködik az egyéni jogok érvényre juttatásában. A Magyar Köztársaság ügyészi szervezete az ezredfordulón számot vetett eddigi eredményeivel, és felmérte az előtte álló új korszak kihívásait. Annak érdekében, hogy az igazságszolgáltatás rendszerében betöltött szerepéből adódó feladatait továbbra is kiemelkedő színvonalon láthassa el, az ügyészség a megújulás mellett döntött. A reform a szervezet korszerűsítését, annak rugalmasabbá, hatékonyabbá tételét jelenti, egyúttal szemléletváltást is kíván. Magyarország 2004. május 1-jétől az Európai Unió tagja. A már megvalósult reformok következtében az ügyészi szervezet képes ellátni az abból adódó kötelezettségeket és uniós ügyészségként működik tovább.

Tuti menü